Friday, October 19, 2012

★INTERGALACTIC Diner★ /Belgrade/

Izvolite... Petak je savršen dan da vas vodim u INTERGALACTIC Diner... "Novo" drugačije mesto za klopu u Beogradu...

11000 Beograd
TELEFON: 011/243 4444
email: info@intergalacticdiner.com 
Tu na Vračaru, Anja i ja smo imali  poslovni sastanak, pa sam sasvim slučajno ugledala ovo super kul mestašce. Onda sam se prisetila sa mi je Nevena još pre pričala o novom restoranu koji izgleda "kao oni iz starih američkih filmova"... Odlučili smo da napravimo pauzu, uđemo i doručkujemo... Oduševljenje sam odmah podelila na Instagramu i Twitteru. Onda mi se javila Milena, koja me prati na Twitteru, a koja je sasvim slučajno deo projektantskog tima i koautor ovog sjajnog prostora...
Naravno da smo se dogovorile da vam predstavim, POKAŽEM, preporučim, fotkam, prosledim... ovo otkriće :)
 

Evo par redova od autora, a o konceptu projekta:

"Od investitora smo dobili zanimljiv zadatak da u najočuvanijem delu Vračara, u ulici u kojoj su između dva rata ponikle prve modernističke gradske vile, projektujemo restoran po ugledu na autentične američke dajnere iz 50-tih godina prošlog veka.
 
 To je ultimativni američki restoran, koji služi pre svega hamburgere i čizburgere, milk-šejkove, američki doručak na različite načine, palačinke, pite i ostale poznate američke specijalitete. 

50-tih godina, u vreme začetka rock’n’rolla, lokalni dajner postaje stecište mladih koji sa džuboksa puštaju svoje omiljene pesme. Upravo je taj period inspirisao izgled Intergalactic diner-a u Beogradu. Osnovni elementi američkog dajnera iz tog perioda su: pod obložen crno-belim pločicama, sedišta i stolice tapacirane crvenom kožom, inspirativni natpisi na zidovima, osvetljenje u obliku kugli koje vise sa plafona i bogata dekoracija ostvarena upotrebom neona u različitim bojama.
Mali prostor na uglu u koji je smešten ovaj vračarski dajner, sa izlogom koji gleda ka obe ulice i specifična promena u visini prostora, uslovili su funkcionalnu distribuciju programa. Sedenje je raspoređeno uz izloge koji su dodatno uvećani u odnosu na postojeće stanje tako da je vizuelni kontakt sa okolinom potpun – dok sedite u dajneru prolaznici vas vide kroz izlog, isto kao što vidite vi njih ali i zelenilo i okolinu. Intimnost nije odlika ovakvog prostora, već su to transparentnost, društvenost, brzina.

Zbog male površine celog restorana i želje da se formira što više prostora za sedenje, toalet je dobio karakterističnu poziciju, pa je bilo potrebno posvetiti posebnu pažnju pri dizajnu njegove unutrašnjosti. Na zidovima toaleta se ponavlja motiv crno-belog šahovskog polja, a upotrebom ogledala njihov efekat se pojačava i optički transformiše prostor. Na podu se nalaze crvene pločice, te je paleta boja i u ovom segmentu ispoštovana. Spoljni zidovi toaleta su izuzetak u pretežno belom eneterijeru i obojeni su veoma karakterističnom nijansom plave boje, čime su upotrebljeni svi arhetipski elementi klasičnog dajnera.

Fasada restorana je potpuno očišćena i maksimalno otvorena, tako da restoran uz kvalitetno i dobro osmišljeno osvetljenje, postane uočljiva destinacija. Povećan broj zastakljenih površina i minimalni elementi bravarije omogućavaju da u večernjima satima izlozi dajnera sijaju i mame unutrašnjom atmosferom. Ugaona pozicija dajnera omogućila je efektno postavljanje velikog neonskog znaka sa logoom restorana. Američki pragmatično, natpisi u izlogu vas obaveštavaju o specijalitetima kuće.

Intergalactic diner možda nije jedino mesto u Beogradu na kome možete pojesti pravi burger ili američke palačinke, ali je sigurno jedinstven po tome što ćete čak i u ranim jutarnjim satima zateći dosta nasmejanih lica, koja  se zabavljaju uz najveće hitove 50tih. Uostalom, kao što kaže jedan od natpisa na zidu “ako nađete bolji dajner, jedite tamo”."


Evo i arhitektonskih crteža, osnova i 2 preseka, kako bist bolje upoznali prostor...


Hvala kolegana autorima projekta na ovako dobrom projektu koji su dali Vračaru i na saradnji u pravljenju ovog posta :)

Autori projekta: 
Vanja Petrović, d.i.a 
Milena Zindović, d.i.a, M.Arch 
fotografije: 

▼ ▼ ▼ ▼ ▼ ▼ ▼ ▼ ▼
 Ja sam se oduševila! I morala da odem opet... :) Evo mojih fotosa...


do sledećeg puta... :)

Hoćete li svratiti do Dinera? :)

by Marina


translation by Aleksandra Paljić

28 comments:

  1. cooooll mesto!
    odmah idem kada budem dosla u BG sledeci put :)

    ReplyDelete
  2. Bila sam i vracam se redovno tamo. Stvarno sjajno izgleda i atmosfera je prijatna, osoblje je dobro i sto je mozda i najvaznije, hrana je ukusna. :)

    ReplyDelete
  3. Svratila sam vec 100x obozavam ga :)
    Uvek odem tamo da se podsetm zivota u NY.
    Sjajna je hrana i sve mi se svidja!
    Svaka cast ljudima koji stoje iza toga :)

    ReplyDelete
  4. naravno da hocemooo!!odusevila si me sa postom,drugarica mi priča o mestu vec danima i isplanirale smo da sutra napadnemo juxebox!!izgleda fantasticno,kao s druge planete skroz, skroz :)))

    ReplyDelete
  5. Izgleda super :) Nadam se da ce biti prilike i da se uverim u to :)

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. OMG! i want to go to Belgrade for ages, and when i will go ill def visit this spot! ive been wanting to visit a spot like this ever since i came back from usa... so cool! =)

    http://mancinasspot.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. Vau! Posle milion modernih-do-bola i mracnih-da-bi-bili-kul mesta ovo je pravo osvezenje.

    ReplyDelete
  9. jos samo da je stvarno " njihov enterijer" i ideje...ako neko unese dimenzije na papir(i to vecinom omasi) bez svojih ideja ne znaci da su osmislili prostor.kao sto i nisu! ali ako ce im to doneti jos posla ili malo popularnosti, super.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Evo kako mali Perica vidi posao arhitekte :)

      Perice, sedi jedan!

      Delete
  10. zar arhitekta ili neko ko se predstavnja kao "njihov enterijer" znaci samo crtez po tudjim idejama? onda se to zove drugacije... ako nije osmislila-oblikovala prostor...zar to nije tehnicki crtac? Nacrtati tj staviti na papir dimenzije (vecinom pogresne) po tudjim idejama,dizajnu enterijera drugih ljudi...kako moze da se predstavlja kao autor. ako je neko po zvanju arhitekta a uradio je samo posao tehnickog crtaca onda on nije autor tog projekta...Zelim im srecu na sledecem poslu,mozda ne pogrese dimenzije...za ideje...to ne vreujem da ce imati...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej anonymous ako nemas petlje da se potpises onda tvoje primedbe ne vrede pet para. To je cista pakost i zloba.

      Delete
  11. http://mrav.ffzg.hr/zanimanja/book/part2/node0401.htm
    http://mrav.ffzg.hr/zanimanja/book/part2/node2011.htm
    napravi razliku!

    ReplyDelete
  12. u nulu je :-) konacno nesto drugacije.

    ReplyDelete
  13. Nikako da odvojim vremena i svratim! ;)

    ReplyDelete
  14. Moj prvi obrok u Americi bio je u jednom ovakvom lokalu. Jukebox i ogromna Merlin Monro, u onoj nestasnoj beloj haljini, na zidu - bila sam odusevljena.
    Otici cu da se podsetim :)

    ReplyDelete
  15. Uuuuu sjajno mesto! Savrsen izgled iz starih filmova, mora se otici i naravno, iskoristiti sjajan enterijer za neku sliku za blog/instagram itd. I cene sasvim dobre.

    ReplyDelete
  16. Mesto izgleda tako dobro :D
    Ako su ove palacinke sa menija one americke, onda definitivno svracam, oduvek sam zelela to da probam! :)

    ReplyDelete
  17. Ju ju ju, sta je zluradih komentara
    Mesto izgleda fenomenalno, a tvoje fotke su mi super... imaju neki smek, onako bas :)

    ReplyDelete
  18. hvala na preporuci i naročito na linku ka lokaciji. Definitivno ću otići.

    Evo i predlog za tebe. Zauzvrat.
    Gallo Negro u Knjeginje Ljubice, skroz dole prema Cara Dušana. Dopašće ti se 100%, ako ništa drugo, ono zbog boja :)

    ReplyDelete
  19. Biiila i klopala:) ali nisam imala aparat sa sobom... :) Drugi put fotkam :*

    ReplyDelete
  20. Obozavam ovakve American restorane!

    www.style-trigger.com

    ReplyDelete
  21. jeeej!volim Beograd!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails